-Samojeden-


Samojedhunden er den første polare spisshunden som ble gjort til egen rase. Den ble utstilt for første gang i Storbritania i 1892. Dens opprinnelse stammer fra ishavskysten i Russland, der den ble brukt av nomadefolket til reingjeting, barnepass, sengevarmere og til trekk. Rasen er senere blitt totalt forandret i Europa. Den har blitt større og edlere, og har fått en overdådig hvit til gulhvit pels.

Mankehøyden for tisper er 50-56 cm og 54-60 cm for hannen. Samojeden er kraftig og kort rektangulær, bred skalle, har tydelig stopp,
kileformet snute, mandelformede øyeåpninger og stramt stående ører.
Halen er ringet over ryggen. Samojeden har tett bløt, tett underull og rett, stri, rikelig, utstående overpels; ensfarvet hvit, det er også tillat med fløtefarget eller hvit med lysebrune tegninger.

I dag er samojeden en allsidig brukshund, og en vennlig familie hund. Den blir brukt til mye og det kan være spennende å finne ut hva som passer best for deg og din samojed. De fleste bruker sin samojed til trekk foran hjulgående kjøretøy, eller på vinters tid til ski, slede, spark, pulk, etc. Den blir også brukt til å bære kløv. Samojeden er tålmodig mot barn, og får sterk tilhørighet til flokken sin. Den er lett å dressere, men det er lurt og starte tidlig mens valpen er ung. Den lærer best da, samtidig som den blir sterk å håndtere når den blir voksen. Samojeden er avlet fram i de senere år til å gå godt sammen med andre artsfrender. Tidligere viste den seg som noe agressiv mot andre samojeder, og da særlig andre hanner. I dag trives de godt sammen i flokken sin og er stort sett vennlig mot alle.

Samojeden er nøysom i matforbruket, en voksen samojed trenger omtrent 1/2 l tørrfor i døgnet, det er ganske lite sammenlignet med andre raser i samme størelse. Samojeden vil ha en del mosjon, men ikke uoverkommelig mye. Den trives med å jobbe og få bruke kroppen sin. Både hund(er) og mennesker har glede av turer sammen i skog og mark.

Bestemmer du deg for å anskaffe deg en samojed, har du sannsynligvis en god venn og turkamerat i mange år framover:)

Gå gjerne inn på Polarhundklubben sine hjemmesider, der finner du mye stoff om samojed og samojedhold.

www.polarhund.no

 

Polarhiet's White Winner Of Atlas "Catch" - 7 uker